Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на
Коментари Харесай

САЩ обещаха нова военна помощ за Украйна, Русия заплаши с пряк сблъсък със Запада

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 625 млн. $, съобщи Ройтерс. Пакетът ще включва четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които украинската войска употребява за сполучливата си контраатака в окупираните от съветските сили територии. Новината провокира реакция от Русия, която видя в предоставената помощ “пряка опасност за стратегическите си ползи ” и заплаши с директен конфликт сред Русия и Запада.

Американският президент заяви за новата военна помощ в телефонен диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски във вторник. В диалога със Зеленски Байдън е споделил, че Съединени американски щати “никога няма да признаят ” анексирането на украинска територия. Американският президент сподели още, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат Украйна да се отбранява от съветската експанзия “колкото дълго е належащо ”, се споделя в известие на Белия дом. Това е първият нов пакет военна помощ, който Съединени американски щати дават на Украйна откато съветският президент Владимир Путин нелегално разгласи анексирането  на четири окупирани украински области. Новата военна помощ включва нови четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които украинската войска употребява за сполучливата си контраатака в окупираните от съветските сили територии, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати. Помощта включва също гаубици, муниции и противопехотни мини.

В отговор на новината посланикът на Русия в Съединени американски щати предизвести, че предоставената от Съединени американски щати нова военна помощ усилва риска от директен боен конфликт сред Русия и Запада, написа още Ройтерс. В обява в Телеграм Анатолий Антонов е изискал Вашингтон да спре с “провокативните дейности ”. “Приемаме това като директна опасност за стратегическите ползи на страната ни ”, добави той. От началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари Съединени американски щати са дали военна помощ на Киев на стойност 16,8 милиарда $, напомня Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР